Které sporty jsou ty nejnebezpečnější?


Sport nejsou jen vítězství nebo radost z pohybu. Bohužel k němu patří třeba i zranění. Ale napadlo vás někdy, jaký sport je vlastně nejnebezpečnější?

Motorsport, ve kterém závodníci dosahují rychlosti i několik stovek kilometrů za hodinu?

Souboje v kleci MMA, rugby nebo americký fotbal, při kterých do sebe vší silou vrážejí více než stokiloví muži?

Nebo snad cyklistika, ve které při karambolu chrání jen helma?

 

Který sport je nejnebezpečnější vám neřekneme. Nebezpečné a naopak i bezpečné, mohou být totiž všechny sporty.

Fyzioterapeutka Martina Končalová, která spolupracuje například i s oštěpařkou Barborou Špotákovou tvrdí: „Nebezpečné je to, co přesahuje určité hranice konkrétního člověka. Při jakékoliv činnosti, když se přesáhne hranice, tak je to nebezpečné.“

Informace, při jakém sportu se člověk zranil nebo dokonce zemřel bohužel téměř nikdo neeviduje, ani Ústav zdravotnických informací a statistiky, ani Český statistický úřad a ani oslovené pojišťovny.

„V kontaktních sportech, třeba ve fotbale, je zraněných samozřejmě víc než v bezkontaktních sportech, jako je třeba plavání. Přesto ve všech sportech existuje zdravotní riziko. Ať už jde o úrazy po střetu s protihráčem nebo třeba jen o přetížení organismu,“ konstatuje na svých internetových stránkách lékařská škola Johnse Hopkinse.

Vědci na univerzitě v kanadské Albertě se zase snažili určit, jestli je zdraví nebezpečnější MMA, nebo klasický box. Srovnali proto lékařské zprávy skoro sedmnácti set sportovců.

„Zápasníci MMA zaznamenali vyšší počet zranění než boxeři. Na druhou stranu se často jednalo jen o pohmožděniny nebo tržné rány. Vážná zranění hlavy, třeba otřes mozku, se častěji týkala boxerů.“

Pokusy sestavit žebříček nejnebezpečnějších sportů samozřejmě existují, i když většinou bez vědeckého přístupu. A tak server pledgesports.org zařadil do svého seznamu i surfování, wonderlist.com zase potápění.

Podle Forbesu se nejvíc zranění ve Spojených státech stane při basketbalu. Nejen web TheStar.com zase jedničkou zvolil rodeo. Ale i u těchto sportů podle fyzioterapeutky Končalové platí, že bezpečné být můžou.

„Pokud tam přijde jedinec, který má kapacitu svých sil a mentální síly na vysoké úrovni, tak si to s býkem rozdá a budou spíše partneři, než soupeři, kteří jdou až za hranice zdraví,“ dodává Končalová.

Běžní lidé sportující pro radost podle ní sníží riziko zranění nebo zdravotního problému už jen tím, že budou o svém pohybu přemýšlet, nezanedbají odpočinek a zamyslí se třeba i nad tím, proč daný sport dělají.

Allrisk doporučuje:

Riziko úrazu je vysoké nejen při sportovní činnosti. Pokud máte zájem o úrazové pojištění, kontaktujte naše makléře.

Nová revoluční aplikace Domafin

Zjistit více

Nikola Zerrichová

Sdílet článek na sociálních sítích:

Aktuality

26.11.2021

Životní a úrazová pojištění Allrisk

Životní pojištění by mělo být základním pilířem v pojištění každého z nás. Zabezpečená budoucnost, či jistota jsou v našem životě tím nejdůležitějším. Víte, jaké jsou možnosti životního a úrazového pojištění?

číst více...

12.11.2021

Kdy a jak používat mlhovky?

„Raději si zapnu mlhovky, kdyby náhodou…“ Tak přesně takhle by to fungovat nemělo. Kvůli špatnému používání mlhových světel velice často

číst více...

9.6.2016

Nová kancelář v Ivančicích a Slavnosti chřestu

V průběhu měsíce května jsme otevřeli novou obchodní kancelář v Ivančicích u Palackého náměstí, na adrese Drůbežní trh 89/1. Propagaci pobočky jsme spojili s tradičními Slavnostmi chřestu, které se letos konaly již po dvaadvacáté.

číst více...

12.1.2016

Allrisk Magazín 2016

Najděte si chvíli času na přečtení celého čísla, protože uplynulý rok 2015 byl v mnoha směrech pro Allrisk přelomovým, a pro rok 2016 jsme pro vás připravili hned několik novinek, akcí a příjemných překvapení.

číst více...